Despre mine

Soare Mariana

Marturii personalizate pt oameni deosebiti si evenimente unice Cauti un cadou deosebit si unic? Visezi la o petrecere plina de flori speciale? Te cas...

Blogs Home » Life » Culinar » Minunatii Culinare

Minunatii Culinare

Blogul contine retete culinare 



Articole Blog

01. Cele mai gustoase 10 umpluturi pentru clătite – Clătite pe toate gusturile - Nov 15, 2019 8:40:00 PM

Umplutură de carneSe fierbe 350 de grame de carne, se răcește, se toacă mărunt. Curățați 2 cepe, tăiați-le cu un cuțit, prăjiți-le în unt. Într-un recipient amestecați carnea tocată, ceapa prăjită, puțină sare și piper. Astfel de clătite, se servesc cu smântână sau sos alb.Umplutură de ouă6 oua fierte se taie cu un cuțit, puneți-le intr-un recipient adânc. Adăugați ceapă verde tocată, smântână sau maioneză, sare dupa gust, puteți adăugă și mărar proaspăt tocat.Umplutură de ciuperci500 gr de ciuperci și o ceapă tocată se prăjesc cu ulei vegetal într-o tigaie. Adăugați la ele 2 linguri de făină și amestecați. În masa rezultată, introduceți 2 linguri de smântână sau 0,5 pahare de lapte, puțină sare, piper după gust. La final, obțineți o umplutură de ciuperci cu un sos delicat de smântână. De asemenea, clătitele gata preparate pot fi umplute cu cașcaval.Umplutură din carne de puiSe fierbe 500 de grame de carne de pui făra oase, se toacă cu un blender împreună cu mărarul proaspăt tocat. Adăugați la masa rezultată un cățel de usturoi, trecut printr-o presă specială, 2 ouă fierte date printr-o răzătoarea, o lingură de smântână, sare, piper după gust. Peste clătite, puteți turna un pic de unt topit.
Serviți cu plăcere!Umplutură de cașcavalÎncălziți 150 ml de frișcă la foc mic. Dați printr-o răzătoarea 50 de grame de parmezan, 50 de grame de brânză cheddar, apoi adăugați frișca, amestecați, fierneți câteva minute până la omogenizare. Se fierb câteva buchețele de broccoli pentru câteva minute, se răcesc, se toacă mărunt, se pun în clătite, iar peste se toarnă sosul de cașcaval. În loc de broccoli, puteți folosi dovlecei, spanac sau salată verde.Umplutură cu somonTapetați clătitele cu unt moale, puneți o jumătate de felie de pește roșu sărat în mijloc, decorați cu verdeață tocată (de care doriți), rulați clătitele.Umplutură de brânză de vaciÎntr-un bol puneți la înmuiat în apă fierbinte 50 de grame de stafide. Într-un alt recipient separat, amestecați 500 de grame de brânză de vaci, 1 gălbenuș, 2 lingurițe de zahăr, adăugați un pic de vanilie, stafidele înmuiate și se amestecă. Puneți câte o cantitate mică de brânză de vaci pe deasupra clătitei și înfășurați-o.Umplutură de nuciÎntr-un recipient, amestecați 500 ml de lapte, 120 de grame de zahăr, 100 de grame de nuci grecești măcinate, 1 lingură de făină. Puteți utiliza un amestec divers de nuci, de exemplu, alune, migdale, arahide, nuci grecești. Amestecul rezultat se răcește, se adaugă 100 de grame de unt și din nou se amestecă cu un blender.Umplutură de lămâieSe amestecă cremă de cașcaval cu gemul de lămâie, se adaăugă suc de lămâie, se amestecă. Înfășurați clătitele cu o cantitate mică de umplutură și adăugați zahăr pudră pe deasupra.Cremă de frișcăÎntr-un bol, bateți frișcă cu zahăr, vanilie și câteva picături de suc de lămâie folosind un mixer. Umpleți clătitele cu amestecul obținut.Umplutură de bananeUtilizând un mixer amestecați într-un recipient 70 de grame de unt, 2 linguri de zahăr. Adăugați 3 banane coapte, suc de lămâie. Se amestecă bananele cu untul pregătit.
02. Sarmale după rețeta lui Chef Cătălin Scărlatescu - Nov 15, 2019 8:31:00 PM

Ingrediente pentru rețeta de sarmale a lui Chef Scărlătescu:– 2 kg ceapa– 4 kg de carne tocata de porc– 500 g orez– 40 g piper– 11 g sare/kg carne– o bucată de afumatura– bulion– varza murata
Mod de preparare:Se toca ceapa marunt, dupa care o calim pana prinde o culoare usor aurie si o lasam putin la racit. Apoi o amestecam cu carnea tocata, orezul spalat in prealabil, cimbru, sare, piper si inca 2 ingrediente secrete.Intre timp, alegem cele mai frumoase frunze de varza murata. Impaturim cu grija continutul. Dupa ce am terminat de facut sarmalele, tocam varza murata si o amestecam cu bulion.Este momentul sa punem totul in oala. Mai intai asezam un strat de varza, peste care adaugam cateva foi de dafin, dupa care asezam in mijloc o bucata generoasa de afumatura si incepem sa punem un strat de sarmale.Repetam cu un strat de varza si unul de sarmale pana cand umplem oala. Adaugam apa si un pic de ulei, dupa care le bagam la cuptor.Fierte cu dichis, mai bine de 4 ore, sarmalele lui Scarlatescu, ti se vor topi in gura.
03. Clătite cu bere pufoase și aromate, după rețeta lui Chef Florin Dumitrescu - Nov 15, 2019 8:02:00 PM

Ingrediente:200 gr făină1 ou100 gr zahărun praf de sareaprox. 350 ml lapte50 ml bereulei200 gr nuci50 ml mierezahăr pudră
Cum se prepară:Pentru a savura cele mai delicioase și pufoase clătite, amestecați făina cu ouăle, zahărul, sarea și adăugați laptele treptat, până obțineți un amestec omogen.La final, adăugați berea și câteva picături de ulei. Astfel, vor fi extrem de pufoase și deloc uscate.Pentru umplutură, prajiți nucile în tigaie, fără ulei. Le lăsați la răcit, apoi amestecați cu mierea.Serviți clătitele îndoite, răsucite, suprapuse sau sub diferite forme… cum și cât vă permite imaginația.Poftă bună!
04. Prăjitura Lămâița - Nov 13, 2019 8:24:00 PM

Reteta prajitura lamaita - una dintre acele prajituri delicioase cu mac de care te indragostesti doar daca le privesti. Chiar daca pare greu de pregatit, nu este deloc asa. Prajitura lamaita contine un blat cu seminte de mac, crema fina de branza de vaci si mascarpone acoperita cu un strat de jeleu.IngredienteBlat:5 oua200 g zahar100 ml ulei150 ml apa calduta270 g faina de grau120 g seminte de mac macinate1 plic praf de copt1 lingurita coaja rasa de lamaieCrema:250 g branza de vaci la galetusa250 ml smantana lichida pentru frisca cu minimum 33% grasime250 g branza mascarpone cu 82% grasime4 zahar pudra1 plic pudra intaritor pentru friscaJeleu cu lamaie:300 ml de lichid: apa + sucul de la o lamaie1/2 plic praf de budinca cu gust de lamaie (20 g)3 linguri zahar
Mod de preparare prajitura lamaita:
Eu pun semintele de mac in apa calduta si le las la inmuiat pana a doua zi. A doua zi se macina mult mai bine. Separa albusurile de galbenusuri. Intr-un bol, mixeaza spuma galbenusurile cu zaharul. Adauga uleiul si apa calduta treptat. Incorporeaza faina cernuta impreuna cu praful de copt. La final pune semintele de mac macinate, coaja rasa de lamaie si incorporeaza cu o spatula albusurile batute in prealabil. Toarna aluatul obtinut intr-o tava cu dimensiunea de 35 x 25 cm tapetata cu hartie de copt. Niveleaza la suprafata si introdu tava la cuptorul preincalzit la 180° C timp de aproximativ 30 de minute sau pana cand o scobitoare introdusa in centru iese curata. Intre timp, pregateste crema. Intr-un bol, amesteca branza mascarpone impreuna cu trei linguri de zahar pudra. Adauga branza de vaci si continua sa amesteci. Separat, mixeaza smantana lichida cu o lingura de zahar pudra si treptat incorporeaza pudra intaritor. La compozitia cu branza adauga lingura cu lingura frisca, amestecand usor cu o spatula pentru a obtine o crema omogena. Distribuie crema peste blatul copt si racit. Pentru jeleu, amesteca impreuna toate ingredientele si pune-le intr-o cratita, la foc. Gateste pana cand incepe sa se ingroase, apoi ia de pe foc. Lasa deoparte timp de un minut, apoi intinde jeleul peste crema. Pune prajitura la frigider cat sa se solidifice crema si jeleul, apoi portioneaza in forma dorita.
05. Prajitura Draga Mea - Nov 13, 2019 7:58:00 PM

IngredienteBlat:1 litru apa2 plicuri de ness 2 in 1200 g zahar brun200 g grisCrema:1 litru lapte4 plicuri (4 x 50 g) pudra budinca cu gust de vanilie12 linguri zaharaproximativ 170 g unt sau margarina150 ml smantana lichida pentru friscaGlazura:150 g ciocolata de menaj4 linguri lapte2 linguri ulei50 g unt sau margarinaDecor:cacao
Mod de preparare 
Pune apa la foc impreuna cu zaharul. Cand ajunge la punctul de fierbere adauga nessul si incorporeaza treptat grisul. Gateste pentru putin timp, apoi toarna compozitia fierbinte intr-o tava tapetata cu hartie de copt cu dimensiunea de 25 x 25 cm. Intre timp, pregateste crema. Pune 800 ml lapte la fiert impreuna cu zaharul. In laptele ramas incorporeaza pudra de budinca de vanilie. Cand laptele din cratita ajunge la punctul de fierbere, adauga amestecul cu pudra de budinca. Gateste la foc mic, amestec constant pana cand se ingroasa si capata consistenta unei smantani mai groase. Ia crema de pe foc si lasa deoparte. Acopera cu folie alimentara de plastic direct pe suprafata sa nu faca scoarta. La crema racita incorporeaza treptat unul si smantana lichida batuta spuma in prealabil. Distribuie uniform glazura peste blatul cu gris. Pentru glazura, topeste untul la bain-marie si adauga ciocolata rupta. Pune uleiul si laptele, apoi amesteca bine pana la omogenizare. Distribuie uniform glazura peste crema. Pune prajitura la frigider timp de cateva ore, cat sa se solidifice glazura, apoi decoreaza cu cacao.pOFTA bUNA
06. Tort cu nuca si mascarpone - Nov 3, 2019 9:03:00 PM

IngredienteBlat:8 oua150 g zahar150 g faina1 lingurita praf de copt150 g nucaCrema:500 g branza mascarpone200 g sos caramel400 g smantana lichida pentru frisca cu minimum 30% grasime2 lingurite gelatina granuleIn plus:100 g nuca macinata150 g sos caramel, crema de ciocolata sau nutellaDecor:nuca

Mod de preparare tort cu nuca si mascarpone:Blat:
Separa albusurile de galbenusuri. Intr-un bol, mixeaza spuma albusurile adaugand treptat zaharul pana cand se formeaza o bezea tare. Pune galbenusurile pe rand, iar la final adauga faina cernuta cu praful de copt. Pune nuca macinata si amesteca usor cu o spatula. Tapeteaza cu hartie de copt o forma de tort cu diametrul de aproximativ 24 cm.Toarna compozitia obtinuta si coace blatul la cuptorul preincalzit la 180° C timp de aproximativ 35 – 40 minute.Crema:
Mixeaza smantana lichida adaugand treptat mascarpone si sos caramel.
07. Prajitura Creola, cu nuca si cacao - Nov 1, 2019 4:28:00 PM

Prajitura Creola - o prajitura simpla de casa, foarte cremoasa si delicioasa. Delicioasa, putin spus, atunci cand ne referim la o asemenea prajitura. Asa ca trebuie sa incercati aceasta reteta cu un gust puternic.
Aluat:4 oua200 g zahar100 ml apa calduta50 ml ulei250 g faina de grau3 linguri cacao1 plic praf de copt
Stratul cu nuca:200 g nuca macinata4 linguri zahar pudra100 ml lapte fierbinte
Crema cu cacao:4 oua200 g zahar3 linguri cacao1 esenta de vanilie250 g unt
Glazura:100 g ciocolata pentru menaj1 lingurita uleiIn plus:cateva linguri de gem la alegere (optional)

Mod de preparare prajitura Creola:
Separa albusurile de galbenusuri. Intr-un bol, mixeaza jumatate din cantitatea de zahar cu albusurile. Separat, mixeaza galbenusurile cu zaharul ramas. Adauga apa calduta si uleiul, continuand sa mixezi. Incorporeaza faina amestecata cu praful de copt si cacaua, amestecand cu o spatula. La final incorporeaza bezeaua de albusuri. Toarna compozitia obtinuta intr-o tava cu dimensiunea de 34 x 25 cm tapetata cu hartie de copt. Coace blatul la cuptorul preincalzit la 180° C timp de aproximativ 30 min. Intre timp, pregateste umplutura cu nuca.Amesteca nuca macinata cu zaharul, apoi incorporeaza laptele caldut. Pentru crema cu cacao, mixeaza ouale imprena cu zaharul. Adauga esenta de vanilie, cacaua si untul. Pune vasul la bain-marie si gateste cat crema sa se ingroase, amestecand continuu. Gatiti timp de aproximativ 30 minute. Peste blatul copt si racit intinde un strat de gem la alegere. Peste stratul de gem distribuie uniform crema cu nuca, iar peste aceasta pe cea cu cacao. Pentru glazura, topeste ciocolata la bain-marie si adauga o lingurita de ulei. Amesteca bine si intinde glazura peste crema cu cacao. Inainte de a portiona, pune prajitura la frigider pentru cateva ore sau chiar peste noapte.Sursa: bucataria-universala.com

08. Prăjitură cu mere - Oct 25, 2019 2:17:00 PM

Ingrediente:3 ouă mari200 g zahăr150 g făină3 mere
Mod de preparare:Într-un bol, batem ouăle cu ajutorul unui mixer. Adăugăm zahărul, făina și amestecăm foarte bine. Turnăm jumătate din cantitatea de aluat pe o tavă acoperită cu hârtie de copt. Cu ajutorul unui cuțit, tăiem merele felii. Așezăm merele peste aluat iar pe deasupra adăugăm aluatul rămas. Coacem la temperatura de 180 de grade, timp de 50 de minute. La final, decorăm cu zahăr pudră.Să o savurați cu drag! Poftă bună!
09. Prajitura intercontinental - Oct 24, 2019 4:14:00 PM

Foi :12 albusuri12 lg nuci macinate12 lg zahar6 lg faina
Crema :12 galbenusuri12 lg zahar2 plicuri zahar vanilat8 lg lapte300 g unt50 g nuca de cocos50 g stafide50 g ciocolata rasa
Glazura :50 g ciocolata alba50 g ciocolata neagra
Mod de preparare :Foi : mixam spuma albusurile cu un praf de sare, adaugam zaharul, iar la sfarsit nucile macinate amestecate cu faina. Aceasta compozitie se imparte in 3 parti si se coc 3 foi intr-o tava (25*38cm) tapetata cu hartie de copt. Timpul de coacere al foilor este de aproximativ 15 minute .Cine doreste imparte ingredientele in 3 si coace foile. (eu asa am procedat)
Crema : mixam spuma galbenusurile cu zaharul si zaharul vanilat, adaugam apoi laptele( pe aburi), pana se topeste zaharul iar compozitita se ingroasa. Lasam sa se raceasca. Untul moale de la temperatura camerei il mixam spuma, iar peste el adaugam cate o lingura din crema de oua fiarta pe aburi, pana la omogenizare completa.
Crema obtinuta o impartim in 3 parti.
In prima treime punem 50 g nuca de cocos si o intindem peste foaie.In a doua treime adaugam stafidele (tinute in rom, timp de 1 ora).In ultima treime adaugam ciocolata rasa.Glazura : Peste prajitura radem ciocolata alba si ciocolata neagra si o dam la rece pentru cateva ore sau de seara pana dimineata.Sursa http://osecunda.org/O prajitura execlent de buna !
10. Savarine. - Oct 13, 2019 9:34:00 AM

400gr. faina6 oua10 gr. grojdie uscata100 ml. ulei50 ml. apa caldutaun praf de sare1 lingura esenta vanilie60 gr. zahar
Sirop:1,5 L apa600 gr. zaharrom sau esenta de rom dupa gustLa aluat se cerne faina intr-un bol , se adauga ouale la temp. camerei, drojdia, zaharul , sarea si incepem sa mixam la viteza mica adaigand apa treptat, omogenizam bine toate ingr. apoi lasam aluatul la dospit intr-un loc caldut , timp de 45 min. Dupa ce aluatul este dospit, se pune cu lingura in formele de savarine tapetate, se pune aluat sa treaca de jumatatea formei si se mai lasa in forme la doapit 15 min. apoi se coc la 180 grade pana se rumenesc , sau faceti testul cu scobitoarea. La sirop se caramelizeaza jumatate din zahar pana devine brun, apoi se adauga apa si restul de zahar, se fierbe siropul 5 min. apoi se ia de pe foc si se adauga esenta de rom. Se scufunda fiecare savarina in sirop , (atentie , nu trebuie sa fie fierbinte) apoi se lasa la racit si se orneaza cu frisca..
Sursa reteta si foto Curt Ioana


11. Poale-n brâu - Oct 13, 2019 9:27:00 AM
Pentru aluat:250 gr făină 1 ou coajă de lămâie1/2 pahar lapte3/4 pahar zahăr 6 linguri de ulei15 gr drojdie un praf de sarePentru umplutură:250 gr brânză de vaci 3 linguri zahăr pudră un plic de zahăr vanilat2 ouă coajă de lămâieMod de preparare aluatÎntr-un bol trebuie să amestecați, pentru început, o lingură de zahăr cu drojdie și 3 lingurițe de lapte cald, peste care presărați puțină făină. Maiaua pbținută se lasă la loc cald preț de 15 minute. Separați albusul de gălbenuș și bateți-l spumă tare, cu un praf de sare. Cerneți făînă, faceți o gropita în mijlocul ei și puneți maiaua, gălbenușul bătut, laptele, coajă de lămâie și la urmă albusul spumă. Amestecați totul bine până faceți un aluat pe care-l lăsați la crescut, in loc cald, aproape o oră. Mod de preparare umpluturăToate ingredientele pentru umplutără se pun într-un bol încăpător și se amestecă cu o lingură cât mai bine.Mod de împachetareDacă doriți să faceți forma tradițională de poale în brâu, trebuie să întindeți o bucata din aluat cu grosimea de 2-3 cm. În funcție de cât de mari preferați plăcintele cu brânză dulce, tăiați aluatul în bucăți pătrate. Pătratul se umple cu o lingură rasă de umplutură, iar colturile opuse ale pătratului se strând pentru a obține un plic. Ungeți plăcintele cu brânză apoi cu gălbenuș de ou amestecat cu vreo 3-4 linguri de lapte și le introduceți în cuptor pentru 30-35 minute. 
12. Blondie cu ciocolată albă - Apr 22, 2019 7:38:00 PM

Ingrediente
Pentru aluat:100 gciocolată albă175 gunt sau margarină moale250 gzahăr1 prafsare3ouă200 gfăină2 lingurițe rasePraf de copt Dr. Oetker50 gfulgi de migdaleMod de preparare1Pregătire: Se jumătate din tava de copt. Ciocolata se topește pe baie de vapori. Cuptorul se preîncălzește.Cuptor electric: 180°CCuptor cu aer cald: 160°C2Aluat: Untul sau margarina se pun într-un vas de mixare și se spumează folosind mixerul (paletele de batere). Amestecând continuu, se adaugă treptat zahărul și sarea până ce se obține o masă omogenă, legată. Se încorporează ciocolata topită (se pune deoparte o lingură de ciocolată) apoi unul câte unul, ouăle, fiecare ou la circa ½ minute, amestecând cu mixerul la viteză mare. Făină se cerne printr-o sită împreună cu praful de copt apoi se încorporează în compoziție în două porții, amestecând cu mixerul la viteză medie. Se încorporează și migdalele, punând deoparte o lingură cu vârf. Aluatul se întinde în jumătatea unsă de tavă și se nivelează. Peste aluat se pune o folie de aluminiu pliată, apoi se coace.Durată de coacere: aproximativ 30 Min.Prăjitura se lasă în forma de copt, pe un grătar de bucătărie, să se răcească.3Decorare: Migdalele se coc într-o tigaie teflonată până ce capătă o culoare brun-aurie, apoi se lasă să se răcească. Ciocolata pusă deoparte se introduce într-o pungă care se taie la un colț și din poș-ul astfel confecționat ciocolata se întinde decorativ peste prăjitură. Se presară imediat (înainte ca ciocolata să se întărească) și migdalele. Prăjitura se taie în bucăți, după dorință în formă de pătrate sau de romburi.
13. Ruladă ecler - Apr 6, 2019 7:01:00 PM

Ingrediente pentru cremă:400 ml lapte
2 ouă
80 g zahăr
10 g zahăr vanilat
35 g amidon
40 g unt
Ingrediente pentru aluat:2 ouă
100 g apă
50 g unt
1 g sare
3 g zahăr
70 g făină
Mod de preparare:
1. Cu ajutorul unui mixer, batem ouăle. Adăugăm zahărul, amidonul și amestecăm bine.2. Punem laptele la fiert, pe urmă îl turnăm peste compoziția de ouă. Amestecăm bine până la omogenizare.3. Punem compoziția pe foc mic și amestecăm până când obținem o cremă densă și omogenă. La final adăugăm untul și amestecăm.4. Pentru aluat, turnăm apa într-un bol. Adăugăm sarea, zahărul, untul, amestecăm bine și punem compoziția la fiert, pe foc mic. Treptat adăugăm făina și amestecăm până când obținem un aluat fin și lucios.5. Turnăm aluatul într-un bol. Adăugăm 2 ouă și amestecăm.6. Turnăm aluatul pe o tavă acoperită cu hârtie de copt și coacem la temperatura de 190 de grade, timp de 15 minute.7. După acest interval de timp, scoatem tava din cuptor, tapetăm blatul cu cremă și formăm rulada, pe care o punem la frigider 2 ore.

14. Crema de albusuri - Mar 6, 2019 10:20:00 PM

Ingrediente:2 albușuri120 gr de zahăr (sau zahăr pudră)vanilieMetoda de preparare:1. Gătim pe baie de aburi. Mixerul și bolul în care vor fi bătute albușurile trebuie să fie bine degresate și uscate. Fundul bolului nu trebuie să atingă apa! Luați un vas mai mare, în timp ce se bat, albușurile cresc foarte mult în volum.2. Albușurile și zahărul sunt puse într-un bol, pe baie de aburi (apa trebuie să fiarbă ușor) și începeți să amestecați la viteză minimă cu un mixer.4. Spre sfâșit, adăugați câteva picături de suc de lămâie și bateți timp de încă câteva minute.5. Compoziția este foarte densă și omogenă.6. Crema este gata, își păstrează perfect forma și este potrivită pentru decorarea prăjiturilor!
15. Jambalaya cu fructe de mare - Jan 27, 2019 2:04:00 AM

Ingrediente (4 porții)
1-2 linguri ulei de măsline extra virgin1 ceapă2 tije de țelină1 ardei gras, roșu sau verde, curățat de semințe2 căței de usturoi0.5 linguriță ghimbir măcinat0.5 linguriță piper de Cayenne1 linguriță boia dulce340 g orez900 ml supă de legume1 cutie roșii tocate, circa 225 g3 linguri pătrunjel verde tocat100 g creveți mai mari, decorticați, cruzi200 g file de somon, fără pielesos Tabascosarepiper
Se încinge uleiul într-o cratiță mare, la foc moderat. Se adaugă ceapa tocată și se călește, amestecând, circa 3 minute. Se adaugă țelina tăiată rondele, ardeiul gras tăiat fâșiuțe, usturoiul zdrobit, ghimbirul măcinat, piperul de Cayenne, boiaua și orezul și se călesc, amestecând, timp de 2 minute. Se toarnă supa de legume în cratiță și se amestecă bine, apoi se micșorează flacăra astfel ca lichidul să fiarbă încet. Se acoperă cratița și se fierbe 15 minute. Se adaugă roșiile tocate, cu suc cu tot, și 2 linguri de pătrunjel tocat, se amestecă și apoi se adaugă creveții și somonul tăiat bucățele. Se acoperă din nou și se fierbe încet 3–4 minute, până când fructele de mare sunt făcute iar orezul a absorbit cea mai mare parte a lichidului și s-a făcut fraged. Opțional, se adaugă câteva picături de sos Tabasco, apoi se asezonează cu sare și piper, după gust. Se presară cu pătrunjelul rămas și se servește fierbinte.
16. Ciocolata de casa, in doua culori - Jan 22, 2019 2:48:00 AM

Ingrediente:

Stratul cu cacao:

350g zahar tos
100ml apa
100g unt
250g lapte praf
40g cacao
2 fiole esenta rom

Stratul alb:

350g zahar tos
100ml apa
100g unt
250g lapte praf
2 fiole esenta rom
40g nuca de cocos 

In plus: 2 foi de napolitana

Optional: alune, nuci macinate -taiate marunt
Pentru stratul cu cacao: puneti intr-un vas apa si zaharul si fierbeti 5 minute, amestecati din cand in cand. Dupa 5 minute, trageti vasul de pe foc si adaugati untul, si amestecati pana cand acesta se topeste. Adaugati apoi laptele praf amestecat cu cacaoa, si la sfarsit esenta. Turnati aceasta compozitie peste foaia de napolitana si dati la rece timp de 30 de minute.
Pentru stratul alb: puneti intr-un vas apa si zaharul si lasati la fiert 5 minute, amestecand din cand in cand. Dupa ce a fiert 5 minute, trageti vasul de pe foc si adaugati untul, amestecati pana ce acesta se topeste. Adaugati apoi laptele praf amestecat cu nuca de cocos, iar la sfarsit adaugati esenta. Turnati peste stratul cu cacao, punem foaia de napolitana si dam la rece. Puneti deasupra o greutate, sa se preseze bine crema si napolitana.Daca folositi si nuci, alune, atunci trebuie sa le tocati si sa le amestecati in compozitia finala, inainte de a le turna peste foaia de napolitana.
17. Prajitura cu foi de cacao si crema cu gris - Jan 21, 2019 2:23:00 PM

Ingrediente
pt foi: 1 ou
10 linguri lapte
10 linguri ulei
10 linguri zahar
2 linguri cacao neagra
1 praf sare
1 lingurita rasa amoniac 
aprox 500 gr faina
pt crema
600 ml lapte dulce
3 galbenusuri
5 linguri zahar brut
2 portocale
3 linguri gris
150 gr unt
Glazura 200g ciocolata neagra, 5o ml lapte, 100 gr unt/ 
50g ciocolata alba
Lasam ingredientele la temperatura camerei.Pregatim aluatul pentru foi.Intr-un castron, punem amoniacul si adaugam laptele dulce. Amestecam, adaugam zaharul, oul si un praf de sare. Amestecam pana se topeste zaharul, adaugam uleiul. Cacaoa o amestecam cu faina. Peste ingredientele umede adaugam faina si amestecam pana obtinem un aluat moale, nelipicios. Daca e cazul,mai adaugati un pic de faina, desi tinut la frigider aluatul capata consistenta ideala.Dupa ce am terminat de facut aluatul, ambalam in folie alimentara si il tinem 1 ora la frigider.Dupa ce a stat la frigider, scoatem aluatul, il impartim in 3 portii egale, din care intindem 3 foi dreptunghiulare si le coacem pe fundul tavii.Intepam fiecare foaie cu o furculita, inainte de a o baga la copt.Lasam foile la racit dupa ce s-au copt.Intr-un castron, mixam cele 3 galbenusuri cu zaharul si cateva linguri de lapte. Adaugam restul de lapte si punem pe foc la fiert. Adaugam cele 3 linguri de gris si lasam sa fiarba pana capata consistenta crema. Intre timp, spalam bine portocalele. Radem coaja si stoarcem sucul. Luam de pe foc crema si adaugam sucul si coaja de portocale(optional). Lasam la racit.Untul moale il mixam adaugam treptat din crema de gris pana o incorporam pe toata.Alternam foile cu crema. Asezam o hartie de copt peste prajitura, punem o greutate peste ea si o dam la rece. Trebuie lasata cel putin o zi la fragezit.Dimensioni tava 30/20 dar pentru tava de aragaz dublati portia si crema.
18. Gogosi delicioase - Jan 20, 2019 7:56:00 PM

Ingrediente:
500 ml lapte,800 g faina,2 oua,200 g zahar,100 g unt topit,25 g drojdie uscata,1 lingurita coaja rasa de portocala si lamaie,1 lingurita esenta vanilie,1 praf de sare,ulei pentru prajit,zahar pudra pentru decor.
Mod de preparare!
Intr-o craticioara se pune la fiert laptele impreuna cu zaharul pana cand se topeste zaharul. Nu trebuie sa fiarba ci doar sa fie caldut. Laptele se pune peste drojdia sfaramitata. La aceasta compozitie se adauga si 2 linguri de faina se amesteca totul si se lasa deoparte pentru 10 minute pentru ca drojdia sa fie activata ... la dospit!Se pune restul de faina intr-un castron suficient de mare, se face o adancitura in mijlocul stratului de faina unde se adauga cele 2 oua care in prealabil au fost batute - amestecate, vanilia, 1 praf de sare, coaja rasa de la citrice pentru ca gofosile sa iasa aromate. Dupa ce drojdia s-a dospit se adauga si aceasta la compozitia noastra dar putin cate putin in timp ce framantam aluatul. Dupa ce laptele impreuna cu drojdia au fost incorporate adaugam si untul topit in timp ce continuam sa framantam pana ce obtinem un aluat elastic si moale. Daca aluatul se lipeste de maini mai putem adauga un pic de faina iar daca este prea dur mai putem adauga putin mai mult unt topit. Dupa framantare se pune aluatul intr-un aston curat uns cu putin ulei si se lasa la caldura sa creasca timp de o ora, timp in care acesta isi va dubla volumul. Dupa ce a crescut aluatul se imparte in doua si se intinde pe rand fiecare foaie care trebuie sa aiba 1 cm grosime.  Cu o cana care a fost asezata cu gura in faina, se decupeaza gogosile care apoi se prajesc in mult ulei incins ..... sau la cuptor .... daca nu sunt suficient de dulci se pot umple cu ajutorul unui pos cu diverse umpluturi dulci ..... crema, dulceata  ... etc
19. Prăjitura cu foi de napolitană - Oct 24, 2018 9:18:00 AM



Ingrediente pentru crema de caramel:350 grame zahăr4 gălbenusuri200 grame unt250 grame nucă măcinatăo fiolă esentă de romIngrediente pentru crema de vanilie:500 ml lapte3 gălbenușuri125 g zahăr50 g untun vârf de sarecoaja rasă de lămaieesența de vanilieun plic budincă de vanilieAlte ingrediente necesare: 3 foi de napolitanăCum se prepară?Prepararea cremei de vanilie. Se freacă gălbenusurile cu zahărul, peste ele se adaugă laptele, praful de budincă, esenta de vanilie si coaja de lămaie. Compozitia obtinută se omogenizează bine și se dă la fiert la foc mic, amestecand continuu să nu se facă cocoloase. Crema trebuie să aibe o consistentă asemănătoare unei budinci bine inchegate.Se lasă crema la răcit si cand este rece se adaugă untul tăiat cubulete, apoi se mixează circa 2-3 minute pană se obtine o cremă fină.Prepararea cremei de caramel. Gălbenusurile se freacă cu 150g zahăr. Intr-o cratită se caramelizeaza restul de 200 g zahăr pană este complet topit si ajunge la culoarea caramelului.Peste zahărul caramelizat se adaugă nuca măcinată si in timp ce se amestecă, se mai lasă la fiert circa 2-3 minute. Peste crema se adugă untul tăiat cubulete si se amestecă pană se omogenizează bine, apoi se adaugă putin cate putin gălbenusurile frecate cu zahărul.Se lasă la fiert circa 5-6 minute atat cat compozitia clocoteste de cateva ori, apoi se ia de pe foc si se adaugă esenta de vanilie. La această cremă este foarte important ca la toate operatiunile să se amestece in continuu in compozitie, să nu se lipească sau să se ardă. Se lasă să se răcorească crema putin, si apoi se intinde peste foi cat este incă caldă.Asamblarea prăjituriiPe un platou drept se aseaza prima foaie de napolitană si se unge uniform cu jumătate din cantitatea cremei de vanilie.Separat a doua foaie se unge cu jumătate din crema de caramel si apoi se pune foaia unsă cu crema de caramel peste foaia unsă cu crema de vanilie. Se presează usor cu varful degetelor. Peste a doua foaie se intinde restul cremei de vanilie, peste crema de vanilie restul cremei de caramel si apoi se adaugă ultima foaie de napolitană.Prăjitura se lasă să se intărească cateva ore sau o noapte, apoi o tăiem in portii mici cu un cutit bine ascutit si o putem servi la ceai sau cafea.Vă dorim poftă bună si spor la gătit!
20. Cremşnit - Sep 26, 2018 9:28:00 PM

1 pachet foi cremşnit (cremeş), 250 ml frişcă lichidă. Pentru crema: 500 ml lapte, 4 ouă, 4 linguri făină, 10 linguri zahăr, 1 plic zahăr vanilat. Pentru servit: 150 g zahăr pudrăPREPARARE: Făină cu 100 ml lapte se amestecă şi se lasă deoparte. Restul laptelui împreună cu ouăle, zahărul şi zahărul vanilat se pun pe foc amestecând continuu. Când fierbe, se pune compozitia de făină cu lapte şi se continuă fierberea amestecând continuu. Este gata când se obţine o crema groasă. Se lasă să se răcească şi apoi se mixează pentru a obține o crema foarte fină. În tavă de aragaz se aşează o prima foaie, se toarnă crema care se întinde cu o spatulă sau cu un cut it cu lama groasă, apoi se toarnă frişcă bine bătută, se nivelează, se acoperă cu o altă foaie şi se da la rece de pe o zi pe altă. Se taie cu un cutit foarte bine ascutit şi se serveşte presărată cu zahăr pudra din abundență.
21. Sărăţele - Jul 6, 2018 6:16:00 AM


Ingrediente:350 g faina250 g branza de vaca150 g unt cu min. 80% grasime100 g smantana 20%1 ousare, piper, chimen (sau susan), sare grunjoasa1 ou pentru uns + paprica

Mod de preparare:Amestecaţi cu ajutorul unui mixer: branza, untul la temperatura camerei, smantana, oul, 1 lingurita de sare, chimen macinat pentru o aroma deosebita si condimentele pana se omogenizeaza. Adaugaţi treptat faina si dupa ce se formeaza aluatul acesta asezaţi aluatul pe masa de lucru.
Întindeţi alatul pana optineţi o grosime de 4-5 mm pana devine foarte usor de manevrat.

Se taie forme de saratele care apoi se ung cu ou batut, un praf de paprica (boia dulce) si se presara chimen si sare grunjoasa sau susan. 

Saratelele se coc in cuptorul preincins la 180° C timp de 18-20 de minute (treapta medie spre inalta la cuptoarele cu gaz). 
22. Tort cu ananas - Jun 27, 2018 4:51:00 PM
Ingrediente
Pentru aluat 5 ouă 200 g zahăr 200 g făină 1 lingurita praf de copt 40 g migdale tăiate mărunt 5 linguri apă caldă 30 g unt unt şi făină pentru tapetat formaPentru umplutură 500 g ananas din compot 500 g brânză proaspătă 75 g zahăr 3 linguri lapte praf 8 foi gelatină 500 ml smântână pentru frişcă 1 pachet zahăr vanilat 50 g migdale tăiate măruntPentru ornat 1 cireaşă confiată migdale fin tăiate
Mod De Preparare
1. Bate ouăle cu zahărul şi 5 linguri de apă caldă, până se topeşte tot zahărul şi se obţine o cremă de consistenţa smântânii. Se adaugă untul înmuiat, făina cernută cu praful de copt şi migdalele. Amestecă uşor, toarnă într-o tavă tapetată cu hârtie de copt şi se coace la foc potrivit aproximativ 30 de minute. Lasă să se răcească şi se foloseşte a doua zi.
2. Gelatina se lasă la înmuiat, iar ananasul din compot se taie cubuleţe. Păstrează două felii de ananas pentru ornat. Frişca se bate cu zahărul vanilat şi se pune la rece, iar brânza proaspătă se mixează cu zahărul şi laptele praf. Separă o mică parte din brânză şi amestec-o deasupra unui vas cu apă caldă cu gelatina. Se înglobează apoi în toată crema de brânză şi se adaugă cubuleţele de ananas, migdalele şi jumătate din frişcă.
3.Taie blatul transversal în două foi, care se însiropează cu siropul din compot şi se umplu cu crema de brânză. Se păstrează 1/3 din frişcă pentru ornat, iar cu restul se îmbracă tortul.
Ornează apoi cu migdale, frişcă, ananas şi cireaşa confiată.Lasă 2 ore la rece şi după aceea se poate servi.
27 iunie Ziua Internationala a ananasului
23. Aluat "ca puful" - Jun 22, 2018 10:56:00 AM

Vă prezentăm o rețetă de aluat deosebit de moale, pufos și delicios. Pe lângă faptul că acesta se prepară foarte simplu și rapid, este numai bun pentru orice prăjituri aveți poftă. Dacă pregătiți o porție dublă de aluat, aveți șansa să pregătiți pentru cei dragi atât felul principal (pizza sau pateuri cu carne), cât și desertul (chifle sau pateuri cu umplutură dulce).

INGREDIENTE- 1 pahar de chefir- 0.5 pahar de ulei vegetal- 1 pachețel de drojdie uscată (11 g)- 1 linguriță de sare- 1 lingură de zahăr- 3 pahare de făină- 1 ouAmestecați chefirul cu uleiul într-o cratiță. Puneți cratița pe foc și încălziți puțin amestecul. La dorință, amestecul poate fi încălzit și în cuptorul cu microunde. Amestecați făina cernută cu sarea, zahărul și drojdia. Treptat, turnați în bolul cu făină chefirul cald și amestecați. Frământați un aluat omogen. Acoperiți aluatul cu un prosop și lăsați-l să crească la un loc cald pentru 30 de minute. În acest timp, puteți pregăti umplutura. Tapetați o tavă de copt cu hârtie. Formați pateurile și aranjați-le pa tavă, cu marginea lipită orientată în sus. Lăsați-le la temperatura camerei pentru 10 minute. Ungeți pateurile cu ou bătut și coaceți-le în cuptorul bine preîncălzit până la temperatura de 180-200°C , până se rumenesc. Acest aluat este perfect pentru pizza, pateuri sau chifle (aluatul poate fi completat cu vanilie, zahăr și puțin unt topit). Nu vă indispuneți dacă în 30 de minute aluatul a crescut foarte puțin. Acesta va crește bine în timpul coacerii.
24. Prăjitură cu fructe - Jun 22, 2018 10:15:00 AM

Reteta pentru aluat de tip chec pentru prajituri cu fructe, foarte usor de facut. Pentru a prepara acest aluat, aveti nevoie de urmatoarele ingrediente:6 oua300 g zahar10 linguri de ulei300 ml lapte sau apa minerala(cu apa minerala iese mai pufos)500 g fainajumatate de plic praf de coptzahar vanilat – 2 plicuri.o tava cu dimensiunile 34 x 24Se folosesc aproximativ 900 g capsuni sau alte fructe potrivite(daca se folosesc fructe cu samburi se scot si se lasa sa se scurga).
Cum se prepara?Se separa albusurile de galbenusuri si lse bat spuma tare, pui zaharul, bati din nou pana se intareste si pui – in ordinea urmatoare: galbenusurile, bati pana se omogenizeaza, uleiul, continui batutul, apa minerala sau laptele, zaharul vanilat, faina in care ai pus si praful de copt. Intr-o tava tapetata cu hartie de copt torni aluatul.Peste aluat pui capsunile sau ciresele care au fost spalate, scurse si taiate in doua. Acoperi aluatul cu fructe (daca doresti) si pui la copt in cuptorul incalzit pt. cca 45 de minute. Daca vrei pudrezi prajitura cand este gata. Daca iti plac prajiturile mai dulci, poti pune 400g zahar. O prajitura buna, ieftina si usor de facut. Spor la treaba si pofta buna!
25. Aluat preparat in 10 minute - Jun 8, 2018 9:15:00 AM
-200 g de unt moale (la temperatura camerei)
-1 gălbenuș
-100 ml de smântână (chefir sau lapte acru)
- 1 praf de sare
- 500 g de făină
MOD DE PREPARARE
Amestecați făina cernută cu untul moale, cu mâinile. Obțineți o masă fărâmicioasă. Adăugați gălbenușul și smântâna. Amestecați. Frământați un aluat neted și nelipicios. dacă e necesar, mai adăugați puțină făină. Redați-i aluatului o formă rotundă și înveliți-l în folie alimentară. Dați-l la frigider.